Vítejte na webu našeho mini ranče v srdci Českého ráje!
Nabízíme ubytování v roubence na samotě (u lesa), kurzy živé stravy (raw food),
případně jízdu na koních v kruhové ohradě.

Iva Trojovská * 606 500 847 * ivatrojovska@gmail.com


Hlavní jídla

2. února 2017 v 11:30 |  Recepty
Tentokrát hlavňojídlová inspirace. Bylo velmi obtížné vybrat jen pár našich nejoblíbenějších jídel, ale nakonec se celá rodinka shodla a tak vás zde mohu inspirovat 4 našimi nej obědy. Dobrou chuť!

A začínáme hned jedním z našich opravdu nejlahodnějších a přitom super jednoduchých receptů. Tento pokrm se hodí především v zimě, kdy jej po "nevaření" šoupnu tak na 1-2hodiny do sušičky nebo trouby na nízkou teplotu. Příjemně to prohřeje a zároveň provoní celou kuchyň, tak směle do toho!

Houbový kuba:

400g žampionů
600g naklíčené pohanky
žlutá menší cibule
2 lžíce majoránky
2 lžíce kmínu
2 stroužky česneku
8 lžic olivového oleje
6 lžic tamari
půl lžičky pepře

Nakrájíme žampiony a smícháme s tamari a olivovým olejem ve velké míse. Přidáme nakrájenou cibuli najemno, utřený česnek, koření a nakonec přidáme naklíčenou pohanku (necháme klíčit alespoň 2 dny). Vše promícháme a přendáme do zapékací misky a v sušičce či troubě necháme prohřát min. 2 hodiny.

Recept je inspirován knihou Tajemství syrové stravy


Z následujícího receptu můžete mít hned dva. Prvně, když jej ponecháte syrový - můžete mazat na chleba, krekry či jako náplň do půlky papriky. My toto často vozíme na různé opékačky, a všichni strávníci jsou nadšení že mají co k buřtu zakousnout :) a nebo druhak vytvoříme malé placičky a dáme sušit do sušičky na zhruba 4-5 hodin.

Tataráček burger neboli karbanátky:

1 hrnek předem namočených slunečnicových semínek
1 hrnek předem namočených sušených rajčat
1 lžička soli
půl lžičky kajenského pepře
4 lžíce panenského slunečnicového oleje
1 střední žlutá cibule

Krátce pomixujeme všechny ingredience kromě cibule na hrubou konzistenci. Do vzniklé směsi přimícháme na malé kostičky pokrájenou cibuli. Nyní vytvoříme malé karbanátky přibližně půl cm vysoké a vyskládáme na pláty do sušičky. Po 4-5 hodinách získáme teplé karbanátky. Jsou výborné jako příloha k zeleninovým salátům nebo k hustým polévkám. Teplý karbanátek je výborným, slavnostním jídlem spolu s "bramborovým" salátem - na rodinných oslavách nebo při štědrovečerní večeři.

Recept je z knihy Vařit či nevařit a zde jsou i jejich stejnojmenné stránky http://varitcinevarit.cz

A nyní přichází na řadu naše nej obědy nasladko, oba dva velmi velmi mňam :)

Krupicová kaše:

na jednu porci:
3 lžíce neloupaného sezamu
3 lžíce nemletého máku
1 lžíce ostropestřce

Všechny tyto ingredience přes noc namočíme. Druhý den slejeme přes malé sítko, přidáme vodu a 2 lžíce chia semínek a umixujeme vše dohromady. Toto vše hravě zvládne rozmixovat i tyčový mixér. Vše přelejeme do naší oblíbené misky, dovnitř ještě zamícháme lžíci chia semínek (tím vzniknou hrudky jako u krupicové kaše) a necháme působit tak 2-3 minutky. Navrch už jen posypeme kakaem, polejeme lžící kokosového oleje a lžící medu a dobrota hotova!

Recept je inspirován stránkami Zuzky Lužné - http://loveofraw.cz

Poslední recept vznikl tak nějak "náhodou", jak to často bývá. Doma toho moc nebylo, ale byl důležitý základ na okně - naklíčená pohanka. A tak úplně jednoduchý, ale přitom nesmírně lahodný recept byl na světe.

Pohanka s mákem:

na jednu porci:
střední miska naklíčené pohanky
dle chuti 2-3 lžíce mletého máku
dle chuti dozdobit kokosovým olejem a medem a může se baštit :)
 


Aktuální články

Reklama
TOPlist