Vítejte na webu našeho mini ranče v srdci Českého ráje!
Nabízíme ubytování v roubence na samotě (u lesa), kurzy živé stravy (raw food),
případně jízdu na koních v kruhové ohradě.

Iva Trojovská * 606 500 847 * ivatrojovska@gmail.com


Saláty

6. prosince 2016 v 11:03 |  Recepty
Tentokrát salátová inspirace. Jíst saláty v létě, kdy je jejich sezóna je samozřejmě největší přirozenost. Rádi jíme jednoduše a není nic lahodnějšího než si dojít pro salátek ve své zahradě či nasbírat svá rajčata a papriky. Nejvíce nám zelenina chutná jen tak, jak ji příroda stvořila, popř. trochu zakápnout za studena lisovaným olejem a ochutit bylinkami ze zahrádky. Můžeme přidat domácí živé krekry či chlebík. Ale i v zimě mají saláty na stole své místo, i když v tomto období jsou více hutnější, ale opět ze sezónní zeleniny jako je např. zelí či červená řepa. Dobrou chuť!

Jednoduchý zeleninový salát:

Jak už bylo řečeno, dáme si do misky naši oblíbenou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Pro větší dávku enzymů a bílkovin můžeme přidat naklíčené klíčky např. mungo fazolky, čočka či pohanka. Kdo by chtěl salát jako hlavní chod, přidá si krekry a salát polije sytou kešu majdou: v mixéru rozmixujeme hrstku kešu ořechů, půlku červené papriky, špetku chilli, lžíci lahůdkového droždí a asi půl hrnku vody. Kdo má rád slanější, ještě si přidá špetku soli

Salát z červené řepy s kysaným zelím:

4 střední řepy
200 g kysaného zelí
lžička sezamu
+ na omáčku 2 lžíce misa
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce olivového oleje

Z řepy na spiralizéru vytvoříme špagety, či nastrouháme na hrubém struhadle. V míse si rozšleháme metličkou všechny ingredience na omáčku, přidáme špagety a oprané pokrájené kysané zelí (abychom ho co nejvíce zbavili soli). Vše smícháme a necháme marinovat 1-2 hodiny, popř. vložíme ohřát na chvíli do sušičky

Hanácký salát:

nakrouhaná půlka červeného zelí
1 malá cibule
+ na omáčku místo majolky půl hrnku kešu
půl hrnku vody
2 lžíce jablečného octa
půl lžičky soli
lžička hořčičného semínka
šťáva z půlky citronu

Všechny ingredience na omáčku promixujeme v mixéru do konzistence majolky a promícháme se zelím a cibulkou. Opravdu skvělý zimní vydatný salát chutí rozhodně předčí originál :o)

 


Aktuální články

Reklama
TOPlist