Vítejte na webu našeho mini ranče v srdci Českého ráje!
Nabízíme ubytování v roubence na samotě (u lesa), kurzy živé stravy (raw food),
případně jízdu na koních v kruhové ohradě.

Iva Trojovská * 606 500 847 * ivatrojovska@gmail.com


Pomazánky

12. prosince 2016 v 21:54 |  Recepty
Tentokrát pomazánková inspirace. Těžko dnes zvolit, která z těchto tří inspirací pro vás mi chutná nejvíce. Na jaře je to tedy bezpodmínečně pesto z čerstvého medvědího česneku. Nedaleko nás jsou celé pláně této výživné a chutné rostliny a tak se ani jedno jaro neobejdeme bez skvělého pesta z medvědího česněku ať už na bezlepkovém chlebu či je skvělé ho namazat jen tak na zeleninu nebo jako náplň do marinovaného žampionu (viz foto). Medvědí česnek vydrží čerstvý asi měsíc, než se zase zatáhne do země. V průběhu roku ale můžeme dělat neméně oblíbené pesto z čerstvých kopřiv. A tak pojďme začít touto pomazánkou. Dobrou chuť!

Pesto z medvědího česneku:

hnek ořechů
2-3 hrnky medvědího česneku
trocha soli
asi 2-3 lžíce oleje

Osobně nejčastěji používám naše vlastní vlašáky ze zahrady jako základ, ale dají se použít i kešu ořechy. Tak já většinou na jednu větší sklenici použiji hrnek vlašáků, asi 2-3 hrnky čerstvých listů buď medvědího česneku, kopřivy či bazalky, dle chuti sůl a trochu panenského oleje na konzervaci v lednici. Vše nahrubo nameleme v robotu a můžeme rovnou konzumovat



Pikantní sekaná:

Dalším naším velkým favoritem je "sekaná", která se dá baštit jen tak, či opět namazat na chleba nebo pojídat pouze se zeleninou. Je lehce pikantní a opravdu převelice chutná jak poznamenali i naši přátelé masožravci :) U táboráku této dobrotě nikdo neodolal. Skvělý tip je také naplnit touto pomazánkou rozpůlené papriky

1 hrnek předem namočených slunečnicových semínek
půl hrnku předem namočených sušených rajčat
stroužek česneku
1 čajová lžička pepře
4 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
3 polévkové lžíce sušené majoránky
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
1 čajová lžička soli
půl kapie

V robotu rozemeleme slunečnici, rajčata, česnek, koření a sůl. Poté zamícháme na malé kostičky pokrájenou kapii. Vyložíme si formu potravinářskou folií (nejradči používám formu na srnčí hřbět), naplníme směsí a nejlépe přes noc necháme uležet v chladu

Recept je z knihy Vařit, či nevařit a zde jsou i jejich stejnojmenné stránky http://varitcinevarit.cz

Cizrnová pomazánka:

250 g naklíčené cizrny
2 lžíce tahini
šťáva z půlky citronu
2 stroužky česneku
lžička mletého římského kmínu
2 lžíce oleje lisovaného za studena
sůl dle potřeby
vodu dle potřeby

Dobře propláchnutou naklíčenou cizrnu vložíme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme. Opět můžeme mazat na chleba, semínkové placky či jen na plátky okurky, chutná skvěle

Recept je z knihy Raw pro zdraví a krásu
 


Aktuální články

Reklama
TOPlist