Vítejte na webu našeho mini ranče v srdci Českého ráje!
Nabízíme ubytování v roubence na samotě (u lesa), kurzy živé stravy (raw food),
případně jízdu na koních v kruhové ohradě.

Iva Trojovská * 606 500 847 * ivatrojovska@gmail.com


Krekry a živý chléb

30. prosince 2016 v 20:24 |  Recepty
Tentokrát krekrová inspirace. Můj poslední článek byl na téma pomazánky a co by to bylo za pomazánky, když by nebyly na co mazat. Dnes tedy přidávám pár skvělých receptů na krekry, které můžete obkládat již zmíněnou pomazánkou, avokádem či přikusovat jen tak k polévkám. Plus jako bonus přidávám recept na naprosto skvělý a naprosto bezlepkový živý chléb. Dobrou chuť!

Jedny z nejoblíbenějších krekrů v naší domácnosti, a to hlavně v zimě, jsou definitivně tzv. zelňáky. Když nestíhám, používám zelí Vysocké kysané. Pokud mám více času, připravuji si ho doma sama a nejlépe bez soli, protože v kupovaném je opravdu soli hodně.

Placky z kysaného zelí:

1 hrnek předem namočených slunečnicových semínek
3 hrnky kysaného zelí
1 větší mrkev
3 stroužky česneku
1 čajová lžička chilli a stejné množství kmínu
2 polévkové lžíce majoránky
půl hrnku zlatých lněných semínek, předem namočených v 1 hrnku vody
popř. 2 polévkové lžíce panenského slunečnicového oleje

Namočená slunečnicová semínka umeleme, přidáme zelí bez tekutiny, nahrubo nastrouhanou mrkev, česnek, koření, lněné semínko, popř. olej a směs pořádně promícháme. Těsto dáme na plát sušičky a vytvoříme velkou asi 1 cm vysokou placku. Můžeme rozdělit tupou stranou nože na čtverečky, po dosušení tak budeme mít krekry rovnou připravené na odloupnutí. Sušíme zhruba 12 hodin.

Krekry z červené řepy neboli řepánky:

1 a půl hrnku předem namočeného hnědého lněného semínka
1 žlutá cibule
1 velká červená řepa nebo 3 mrkve
2 lžičky kmínu
lžička soli
1-2 lžíce nejlépe čerstvých bylinek jako oregano, petrželka, tymián apod.

Semínko namočíme nejlépe přes noc a ráno jednoduše všechny ingredience smícháme dohromady v robotu. Pokud robota nemáme, smícháme ručně v misce, ale zeleninu si musíme nakrouhat na struhadle. Po smíchání by měla být směs stále řídká, ne však vodová. Směs přendáme na sušící plát, opět rozdělíme na čtverečky a sušíme opět 12-14 hodin.

Dýňové krekry:

Každou sezonu máme velkou úrodu dýně hokkaido, kterou moje rodina miluje buď šetrně upečenou v remosce či jako polévku. Já tento rok objevila super recept na živé krekry z dýně a musím uznat, že jsou opravdu báječné, však zkuste sami!

1 menší dýně hokkaido
4 polévkové lžíce olivového oleje
čtvrt hrnku tamari
6 sušených rajčat předem namočených
1 menší cibule plus 2 větší mrkve
1 stroužek česneku
tři čtvrti lžičky kajenského pepře
tři čtvrtě hrnku namočeného žlutého lněného semínka
třetina hrnku dýňových semínek předem namočených

Dýni nakrájíme na menší kostičky a min. hodinku, nejlépe však přes noc, necháme marinovat v oleji a tamari. Druhý den dýni i nálev dáme do výkonného mixéru a přidáme ostatní zeleninu a koření. Umixujeme do hladka a poté zamícháme lněné a dýňové semínko. Nyní již připravenou směs nalijeme na pláty sušičky v tenké vrstvě a dáme sušit na min. 12 hodin. Kdo má rád, posype si krekry mákem či sezamovým semínkem.

Recept je z knihy Zdravé cukroví a zde je odkaz na jejich webové stránky http://varitcinevarit.cz



Pohankovo slunečnicový chléb:
Tento recept jsme už přivedli k dokonalosti. Miluje ho celá rodina. Je čistě bezlepkový, živý a opravdu vynikající "náhrada" běžného chleba, z mého pohledu tedy ještě mnohem chutnější. Milujeme ho s různými pomazánkami na slano, ale je výborné pokapat si ho i "jen" medem. To mě přenáší do dětství, kdy jsme dlabali bílé rohlíky s máslem pokapané medem, tato varianta bude ale poněkud zdravější řekla bych :)

2 šálky slunečnicového semínka (ideálně namočené a poté opět usušené)
1 šálek pohanky (opět ideál pokud aktivujeme namočením a poté opět usušíme a máme připraveno na mouku)
tři čtvrti šálku namočeného hnědého lněného semínka přes noc
2 lžíce psyllia
2 lžíce kmínu
lžička soli
2 lžíce citronové šťávy
voda dle potřeby

Nejdříve si v robotu nameleme mouku z pohanky a slunečnice. Do mouky přidáme psylium, sůl, kmín a citron a opět mixneme či prohněteme rukou. Poté už jen přidáme lněné semínko a pokud nám voda nestačila, přidáme. Konzistence by měla být jako patlavé těsto, které vytvarujeme na bochník a dáme takto do sušičky. Sušíme takto asi 4-5 hodin, poté ještě nakrájíme na plátky a dosušujeme dle gusta. Podle toho jak chcete mít chleba křupavý, sušíme dalších 4-6 hodin. Ideálně v půlce sušení obrátit, aby rovnoměrně proschl. Mňam!

 


Aktuální články

Reklama
TOPlist