Vítejte na webu našeho mini ranče v srdci Českého ráje!
Nabízíme ubytování v roubence na samotě (u lesa), kurzy živé stravy (raw food),
případně jízdu na koních v kruhové ohradě.

Iva Trojovská * 606 500 847 * ivatrojovska@gmail.com


Prosinec 2016

Krekry a živý chléb

30. prosince 2016 v 20:24 Recepty
Tentokrát krekrová inspirace. Můj poslední článek byl na téma pomazánky a co by to bylo za pomazánky, když by nebyly na co mazat. Dnes tedy přidávám pár skvělých receptů na krekry, které můžete obkládat již zmíněnou pomazánkou, avokádem či přikusovat jen tak k polévkám. Plus jako bonus přidávám recept na naprosto skvělý a naprosto bezlepkový živý chléb. Dobrou chuť!

Jedny z nejoblíbenějších krekrů v naší domácnosti, a to hlavně v zimě, jsou definitivně tzv. zelňáky. Když nestíhám, používám zelí Vysocké kysané. Pokud mám více času, připravuji si ho doma sama a nejlépe bez soli, protože v kupovaném je opravdu soli hodně.

Placky z kysaného zelí:

1 hrnek předem namočených slunečnicových semínek
3 hrnky kysaného zelí
1 větší mrkev
3 stroužky česneku
1 čajová lžička chilli a stejné množství kmínu
2 polévkové lžíce majoránky
půl hrnku zlatých lněných semínek, předem namočených v 1 hrnku vody
popř. 2 polévkové lžíce panenského slunečnicového oleje

Namočená slunečnicová semínka umeleme, přidáme zelí bez tekutiny, nahrubo nastrouhanou mrkev, česnek, koření, lněné semínko, popř. olej a směs pořádně promícháme. Těsto dáme na plát sušičky a vytvoříme velkou asi 1 cm vysokou placku. Můžeme rozdělit tupou stranou nože na čtverečky, po dosušení tak budeme mít krekry rovnou připravené na odloupnutí. Sušíme zhruba 12 hodin.

Krekry z červené řepy neboli řepánky:

1 a půl hrnku předem namočeného hnědého lněného semínka
1 žlutá cibule
1 velká červená řepa nebo 3 mrkve
2 lžičky kmínu
lžička soli
1-2 lžíce nejlépe čerstvých bylinek jako oregano, petrželka, tymián apod.

Semínko namočíme nejlépe přes noc a ráno jednoduše všechny ingredience smícháme dohromady v robotu. Pokud robota nemáme, smícháme ručně v misce, ale zeleninu si musíme nakrouhat na struhadle. Po smíchání by měla být směs stále řídká, ne však vodová. Směs přendáme na sušící plát, opět rozdělíme na čtverečky a sušíme opět 12-14 hodin.

Dýňové krekry:

Každou sezonu máme velkou úrodu dýně hokkaido, kterou moje rodina miluje buď šetrně upečenou v remosce či jako polévku. Já tento rok objevila super recept na živé krekry z dýně a musím uznat, že jsou opravdu báječné, však zkuste sami!

1 menší dýně hokkaido
4 polévkové lžíce olivového oleje
čtvrt hrnku tamari
6 sušených rajčat předem namočených
1 menší cibule plus 2 větší mrkve
1 stroužek česneku
tři čtvrti lžičky kajenského pepře
tři čtvrtě hrnku namočeného žlutého lněného semínka
třetina hrnku dýňových semínek předem namočených

Dýni nakrájíme na menší kostičky a min. hodinku, nejlépe však přes noc, necháme marinovat v oleji a tamari. Druhý den dýni i nálev dáme do výkonného mixéru a přidáme ostatní zeleninu a koření. Umixujeme do hladka a poté zamícháme lněné a dýňové semínko. Nyní již připravenou směs nalijeme na pláty sušičky v tenké vrstvě a dáme sušit na min. 12 hodin. Kdo má rád, posype si krekry mákem či sezamovým semínkem.

Recept je z knihy Zdravé cukroví a zde je odkaz na jejich webové stránky http://varitcinevarit.cz



Pohankovo slunečnicový chléb:
Tento recept jsme už přivedli k dokonalosti. Miluje ho celá rodina. Je čistě bezlepkový, živý a opravdu vynikající "náhrada" běžného chleba, z mého pohledu tedy ještě mnohem chutnější. Milujeme ho s různými pomazánkami na slano, ale je výborné pokapat si ho i "jen" medem. To mě přenáší do dětství, kdy jsme dlabali bílé rohlíky s máslem pokapané medem, tato varianta bude ale poněkud zdravější řekla bych :)

2 šálky slunečnicového semínka (ideálně namočené a poté opět usušené)
1 šálek pohanky (opět ideál pokud aktivujeme namočením a poté opět usušíme a máme připraveno na mouku)
tři čtvrti šálku namočeného hnědého lněného semínka přes noc
2 lžíce psyllia
2 lžíce kmínu
lžička soli
2 lžíce citronové šťávy
voda dle potřeby

Nejdříve si v robotu nameleme mouku z pohanky a slunečnice. Do mouky přidáme psylium, sůl, kmín a citron a opět mixneme či prohněteme rukou. Poté už jen přidáme lněné semínko a pokud nám voda nestačila, přidáme. Konzistence by měla být jako patlavé těsto, které vytvarujeme na bochník a dáme takto do sušičky. Sušíme takto asi 4-5 hodin, poté ještě nakrájíme na plátky a dosušujeme dle gusta. Podle toho jak chcete mít chleba křupavý, sušíme dalších 4-6 hodin. Ideálně v půlce sušení obrátit, aby rovnoměrně proschl. Mňam!


Pomazánky

12. prosince 2016 v 21:54 Recepty
Tentokrát pomazánková inspirace. Těžko dnes zvolit, která z těchto tří inspirací pro vás mi chutná nejvíce. Na jaře je to tedy bezpodmínečně pesto z čerstvého medvědího česneku. Nedaleko nás jsou celé pláně této výživné a chutné rostliny a tak se ani jedno jaro neobejdeme bez skvělého pesta z medvědího česněku ať už na bezlepkovém chlebu či je skvělé ho namazat jen tak na zeleninu nebo jako náplň do marinovaného žampionu (viz foto). Medvědí česnek vydrží čerstvý asi měsíc, než se zase zatáhne do země. V průběhu roku ale můžeme dělat neméně oblíbené pesto z čerstvých kopřiv. A tak pojďme začít touto pomazánkou. Dobrou chuť!

Pesto z medvědího česneku:

hnek ořechů
2-3 hrnky medvědího česneku
trocha soli
asi 2-3 lžíce oleje

Osobně nejčastěji používám naše vlastní vlašáky ze zahrady jako základ, ale dají se použít i kešu ořechy. Tak já většinou na jednu větší sklenici použiji hrnek vlašáků, asi 2-3 hrnky čerstvých listů buď medvědího česneku, kopřivy či bazalky, dle chuti sůl a trochu panenského oleje na konzervaci v lednici. Vše nahrubo nameleme v robotu a můžeme rovnou konzumovat



Pikantní sekaná:

Dalším naším velkým favoritem je "sekaná", která se dá baštit jen tak, či opět namazat na chleba nebo pojídat pouze se zeleninou. Je lehce pikantní a opravdu převelice chutná jak poznamenali i naši přátelé masožravci :) U táboráku této dobrotě nikdo neodolal. Skvělý tip je také naplnit touto pomazánkou rozpůlené papriky

1 hrnek předem namočených slunečnicových semínek
půl hrnku předem namočených sušených rajčat
stroužek česneku
1 čajová lžička pepře
4 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
3 polévkové lžíce sušené majoránky
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
1 čajová lžička soli
půl kapie

V robotu rozemeleme slunečnici, rajčata, česnek, koření a sůl. Poté zamícháme na malé kostičky pokrájenou kapii. Vyložíme si formu potravinářskou folií (nejradči používám formu na srnčí hřbět), naplníme směsí a nejlépe přes noc necháme uležet v chladu

Recept je z knihy Vařit, či nevařit a zde jsou i jejich stejnojmenné stránky http://varitcinevarit.cz

Cizrnová pomazánka:

250 g naklíčené cizrny
2 lžíce tahini
šťáva z půlky citronu
2 stroužky česneku
lžička mletého římského kmínu
2 lžíce oleje lisovaného za studena
sůl dle potřeby
vodu dle potřeby

Dobře propláchnutou naklíčenou cizrnu vložíme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme. Opět můžeme mazat na chleba, semínkové placky či jen na plátky okurky, chutná skvěle

Recept je z knihy Raw pro zdraví a krásu

Saláty

6. prosince 2016 v 11:03 Recepty
Tentokrát salátová inspirace. Jíst saláty v létě, kdy je jejich sezóna je samozřejmě největší přirozenost. Rádi jíme jednoduše a není nic lahodnějšího než si dojít pro salátek ve své zahradě či nasbírat svá rajčata a papriky. Nejvíce nám zelenina chutná jen tak, jak ji příroda stvořila, popř. trochu zakápnout za studena lisovaným olejem a ochutit bylinkami ze zahrádky. Můžeme přidat domácí živé krekry či chlebík. Ale i v zimě mají saláty na stole své místo, i když v tomto období jsou více hutnější, ale opět ze sezónní zeleniny jako je např. zelí či červená řepa. Dobrou chuť!

Jednoduchý zeleninový salát:

Jak už bylo řečeno, dáme si do misky naši oblíbenou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Pro větší dávku enzymů a bílkovin můžeme přidat naklíčené klíčky např. mungo fazolky, čočka či pohanka. Kdo by chtěl salát jako hlavní chod, přidá si krekry a salát polije sytou kešu majdou: v mixéru rozmixujeme hrstku kešu ořechů, půlku červené papriky, špetku chilli, lžíci lahůdkového droždí a asi půl hrnku vody. Kdo má rád slanější, ještě si přidá špetku soli

Salát z červené řepy s kysaným zelím:

4 střední řepy
200 g kysaného zelí
lžička sezamu
+ na omáčku 2 lžíce misa
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce olivového oleje

Z řepy na spiralizéru vytvoříme špagety, či nastrouháme na hrubém struhadle. V míse si rozšleháme metličkou všechny ingredience na omáčku, přidáme špagety a oprané pokrájené kysané zelí (abychom ho co nejvíce zbavili soli). Vše smícháme a necháme marinovat 1-2 hodiny, popř. vložíme ohřát na chvíli do sušičky

Hanácký salát:

nakrouhaná půlka červeného zelí
1 malá cibule
+ na omáčku místo majolky půl hrnku kešu
půl hrnku vody
2 lžíce jablečného octa
půl lžičky soli
lžička hořčičného semínka
šťáva z půlky citronu

Všechny ingredience na omáčku promixujeme v mixéru do konzistence majolky a promícháme se zelím a cibulkou. Opravdu skvělý zimní vydatný salát chutí rozhodně předčí originál :o)


Polévky

2. prosince 2016 v 9:43 Recepty
Tentokrát polévková inspirace. Na prvním místě je hrášková - má nejoblíbenější, i když zjišťuji, že časem se chutě mění a také v každém období je to jinak. Nyní mám nejradči českou klasiku - česnečku, která je v živé variantě snad nejjednodušší. Polévky pojídáme hlavně v zimě k večeři s nějakým chutným krekrem či chlebem ze sušičky. Většinu polévek připravuji z teplé vody, takže krásně prohřejí v našem zimním studeném období. Dobrou chuť!

Hrášková polévka:

sáček mraženého hrášku
2 hrnky vody
lžíce rýžového misa
čtvrt lžičky pepře

Rozmražený hrášek rozmixujeme s ostatními ingrediencemi. Nalijeme do misky a dozdobíme červeným pepřem, nori vločkami a popř. petrželkou a sedmikráskami

Recept je inspirován knihou Tajemství syrové stravy


Zeleninová rychlá polévka:

avokádo
kapusta, bílé zelí, mrkev, celer
sušený celer, bylinky

Avokádo rozmixujeme s teplou vodou, sušeným celerem a bylinkami. Nalijeme do mističek, přidáme nastrouhanou zeleninu a můžeme podávat.

Recept je od Aničky Hýžové ze stránek www.ziva-strava.cz

Polévka z červené řepy:

2 řepy
čtvrt červené cibule
půl lžíce rýžového misa
hrst kešu ořechů
hrnek vody
čtvrt lžičky pepře
popř. špetka soli

Všechny ingredience rozmixujeme, můžeme dozdobit čerstvou petrželkou

Recept je inspirován knihou Tajemství syrové stravy
TOPlist