Vítejte na webu našeho mini ranče v srdci Českého ráje!
Nabízíme ubytování v roubence na samotě (u lesa), kurzy živé stravy (raw food),
případně jízdu na koních v kruhové ohradě.

Iva Trojovská * 606 500 847 * ivatrojovska@gmail.com


Veganské recepty pro přechodné období či jen tak :)

28. listopadu 2016 v 11:21 |  Recepty
Přidávám zde i pár receptů pro přechodné období na živou stravu, či pro inspiraci na odlehčenější stravu než je naše česká klasika:


houbové rizoto se syrovou zeleninou - uvaříme si zvlášť celozrnnou rýži. Mezitím si na pánvi chvíli podusím žampiony na cibulce (kdo chce bez tepelné úpravy, je možno žampiony pouze marinovat v olivovém oleji a tamari). Vše promíchám s rýží, lehce osolíme, opepříme a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev či červenou řepu, jarní cibulku, hrášek..

pečená dýně s rýží - dříve jsem moc ráda používala remosku. Zdá se mi to docela šetrné vaření, když už tedy ostatní to vařené vyžadují :) Tento recept je velmi jednoduchý a prý moc dobrý. Remosku lehce zakápnu olejem, chvilku zapeču pouze na kousky pokrájenou cibulku. Přidám na plátky pokrájenou dýni plus mrkev či červenou řepu, lehce osolím, popř. přidám rozmarýn či provensálské koření. Jako přílohu dávám opět celozrnnou rýži a kysané zelí

nudle s mákem - další z oblíbených receptů mé rodiny. Místo klasických nudlí kupuji rýžové instatní nudle. Je to téměř bezlepková varianta a je fajn, že nudle se pouze zalijí horkou vodou a jsou za 2-3 minuty hotové. Kdo bych chtěl tento recept v raw variantě, má možnost si vytvořit nudle jablíčkové či celerové. Nedávno jsem ochutnávala nudle z bulvy celeru, nahrubo nastrouhané a byly naprosto famózní! A je to opravdu jednoduché. Námi vybrané nudle posypeme namletým mákem, polijeme 2-3 lžícemi kokosového oleje (rozpuštěného) a medem. Můžeme přidat rozinky či oříšky navch

rýžové nudle na slano - opět zalijeme rýžové instatní nudle pouze horkou vodou. Mezitím si na pánvi lehce podusíme žampiony na cibulce, lehce osolíme, promícháme s nudlemi a přidáme námi oblíbenou syrovou zeleninu např. rajče či papriku. Pokud chceme více bílkoviny, můžeme přidat na kostičky pokrájený tempeh

pečená kořenová zelenina - na lehce omaštěný plech si dáme očištěnou a na plátky či hranolky pokrájenou zeleninu jako např. brambory, mrkev, celer, řepu, cuketu atd. Zakápneme olejem a tamari, dobře promícháme a dáme péct do trouby. Před podáváním je možno ještě promíchat s kysaným zelím - velmi delikátní

vařený brambor s brokolicí - jednoduše uvaříme brambory, brokolici na páře a přidávám strouhanou mrkev či řepu pokapanou citronem. Můžeme vše lehce pokapat kvalitním např. dýňovým olejem

avokádové guacamole - 2ks avokáda rozmačkáme v misce na kaši. Přidáme nadrobno nakrájenou půlku bílé cibulky a asi 3 na kostičky nakrájená rajčata. Smícháme a dochutíme prolisovaným česnekem, solí a citronovou šťávou. Pokud máte rádi pikantnost, můžete přidat kajenský pepř či chilli koření. Podáváme s bezlepkovým chlebem či krekrem

čočková kaše - hrnek čočky nejprve namočíme na dvě hodiny, poté slijeme. Dáme vařit (min. 1cm nad čočku) a vaříme asi 30 minut. Mezitím si na pánvičce osmahneme na trošce oleje 2 cibulky nadrobno pokrájené a poté můžeme či nemusíme poprášit lžičkou mouky a promícháme. Opečenou cibulku přidáme k čočce, zamícháme, osolíme, přidáme majoránku, stroužek prolisovaného česneku a lžíci octa. Podáváme např. s kysaným zelím

 


Aktuální články

Reklama
TOPlist